Runar 3 år

Runar

Sune

Sune

Runar

Dorper

Dorpertackor

Vi har renrasiga dorpertackor , två baggar den ena heter "Runar"  & den andre heter Sune.Vår tanke är att bygga upp en avelsbesättning. 

 

Sydafrikansk dorper/vit dorper

Den sydafrikanska köttrasen dorper/vit dorper är ett medlstort vitt får med svart huvud och hals (dorper) eller ett helvitt får (vit dorper). De är dock två skillda raser och får inte korsas i renrasig avel.

Dorpern uppstod på 1940-talet genom att korsa Dorset Horn-baggar med Black-headed Persian-tackor och rasföreningen bildades 1950. Dorpern avlades för de tuffa förhållandena i Sydafrika och är inte kräsen med vad gäller betesval utan klarar sig bra även på magra marker. Dorpern behöver inte klippas utan fäller pälsen av sig själv. En "kappa" på rygglinjen är idealet.

Tackan blir tidigt könsmogen, brunstar utanför normal säsong och kan under en två-årsperiod producera tre kullar med snitt 1,7 lamm per tacka. Inga lammningsproblem eftersom dorpern i jämförelse med andra köttraserna föder ett relativt litet lamm. Lammen föds livskraftiga och växer snabbt.

Dorperfåret är också känt för sin naturliga motståndskraft mot parasiter. Det finns över 10 miljoner dorperfår i Sydafrika. Raserna används med stor framgång i korsningsprogram i produktionsbesättningar och det mycket möra och smakfulla köttet är eftersökt världen över.

Texten om dorper/vit dorper är tagen från Svenska dorperföreningen.

 
Dorpertacka

"Runar när han precis kommit hem 2012 ca 5 månader.


Dorperbaggen "Runar"